Khamis, Disember 29, 2011

RAHSIA SIHAT RASULLAH s.a.w

1. SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH
Rasul selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan
sholat sunah dan sholat Fardhu, sholat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain :
- Berlimpah pahala dari Allah SWT
- Kesegaran udara subuh yg bagus untuk kesehatan / terapi penyakit TB
- Memperkuat pikiran dan menyehatkan perasaan.

2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN
Rasulullah SAW selalu sentiasa rapi & bersih, tiap hari kamis atau Jumaat beliau mencuci rambut-rambut halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi. “Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang-orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman” (HR Muslim).

3.TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN
Sabda Rasulullah SAW : “Kami adalah sebuah kaum yang tidak
makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan)“, (Muttafaq Alaih).
Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda : Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi ummat Islam dengan adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesehatan.

4. GEMAR BERJALAN KAKI
Rasulullah SAW selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya. Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir, pori-pori terbuka dan peredaran darah akan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung.


Apa resepi yang dipergunakan Nabi Muhammad SAW?

Pertama
Nabi Muhammad SAW makan sebelum lapar dan berhenti sebelum kenyang. Beliau makan untuk keperluan hidup, bukan hidup untuk makan.

Kedua
Nabi Muhammad SAW bila marah tanpa emosi, meskipun dengan tujuan positif. Marah yang disertai dengan emosi, tidak menunjukkan keikhlasan dan kecintaan terhadap yang dimarahinya. Beliau marah seratus persen karena Allah SWT. Marah beliau seperti marah seorang ayah terhadap anak yang sedang main-main dengan senjata tajam. Artinya, marah beliau hanya tampak dari wajah, tetapi nurani Rasulullah SAW menunjukkan sikap kasih sayang.

Ketiga
Muhammad SAW tidak pernah minum sambil bernapas. Air yang beliau minum selalu dari wadah tertutup. Menurut beliau, air dari wadah terbuka mudah terkena debu.

Keempat
Muhammad SAW tidak mudah tersugesti bila dihadapkan pada suatu kondisi (kesehatan) yang tidak menguntungkan. Karena bagi beliau, gampang terpengaruh tidak menunjukkan sikap sabar. Maksud sugesti di sini ialah menanggapi suatu situasi yang menimpa tubuh dengan perasaan secara berlebihan

Rabu, November 30, 2011

LAHIRNYA AMANAH DPD YANG MAHA PENCIPTA

ku panjatkan syukur pada YANG MAHA PENCIPTA di atas kurniaan "Saham Dunia " yang terindah.
Setelah melalui pengalaman selama 35minggu yg sukar utk dilupakan sepanjang hayat, akhirnya pada tanggal  21 September 2011, jam 9.49pm bertempat di dewan pembedahan Hospital Bersalin Kuala Lumpur lahirlah si anak kecil yang sungguh comel lagi sempurna rupa paras yang buat aku lupa akan segala kesakitan yang baru aku lalui sebelum diberi bius tatkala melihat wajahnya.dlm hati berkata " alhamdulillah,comelnya bby aku.x sangka camni rupe bby aku".2 kucupan aku layangkan ke pipinya di saat nurse hulurkan muka yg comel itu ke mulut ku.x sangka i'm a Mother now. B yang setia menanti dan menemani aku sejak daripada ptg nya wlwpon x dpt bersama2 aku di dalam dewan pembadahan x sabar nak tgk anaknya.walhal sebelum itu si kecil baru melintasi dihadapannya sesudahnya pembedahan smbil dlm hati B berbisik " comelnya baby ni ". hehehe . B, he is ur son.our lovely son.B pon xtau kot si kecil tu zuriat nya.
Kini lengkap hidup aku + B  dengan hadirnya anak yang tersayang setelah setahun lebih mengemudi bahtera bersama.Moga si kecil yang die beri nama KHALISH MIKAEL [ hasil carian aku dan B.fair la kan :) ] menjadi anak yang soleh,baik akhlaknya,mulia perilakunya dan bijaksana akalnya di dunia dan akhirat.



u alwayz b Mummy & Daddy's happiness sayang

Khamis, September 15, 2011

X SABO NAK COTI LAME

Harini hari terakhir aku bekerja.(coti 2bln je) kalo dihitung2 lg 8 hari bby KM nak kua tgk dunia (inshaALLAH) lg cepat lg bgs sayang.dady awak sgt la x sbr nak jmpe awak.dis few days aku asyik dpt rs fake contraction,aku kerap rs saket @ "ketat" je.mcm nk dtg period tu tp saket die cam xtra sket.time nak jln tu mcm pedih2.ble die nyer saket makin menjadi aku pon dok bc la ayat " lailahaila anta ........".Alhamdulillah mujarab,saket tu makin kurang.kata pon fake contraction bleh la ilang2 saket die.cube kalo betol2 da nak bersalin...mungkin la kurang...mungkin..aku pon x pernah alami detik2 cemas ni.mcm2 perasaan skunk ni aku rasa.pape pon tiap kali pas solat aku x pernah lupe doa mintak diberi kekuatan untuk aku lalui semua ni dengan sempurna tanpa sebarang perkara yang memudaratkan.moga semuanya di permudahkan.aminyaroballalamin :)


Selasa, September 13, 2011

TANDA-TANDA AWAL DAH NAK BERSALIN

Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

BAYI TURUN KE BAWAH

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut



 

 p/s : alhamdulillah dat day da jmpe bidan,die ckp kepala bby mmg da kat bwh,even ms p normal check up pon nurse tekan2 nurse pon ckp benda yg sama mcm bidan.


KELUAR LENDIR PEKAT ATAU KELUAR DARAH BERCAMPUR LENDIR
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital

 
SAKIT BELAKANG
  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring

PECAH AIR KETUBAN 

Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.tapi x semua orang akan pecah air ketuban.ade kes smpai kat hospital doktor yg pecahkan in same time kite ade rs sakit dpd contraction yg sdg berlaku


Bila Perlu ke Hospital??

Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:

  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. 
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.
  • apa saja masalah yang dialami.

Khamis, September 08, 2011

TANDA-TANDA NAK BERSALIN


aduhaiiii da bp ari aku dok google merata2 semata2 nak tau ape tanda-tanda seseorng tu dah nak bersalin.ye la x sume org mengalami pengalaman yang sama.lebih2 kurang je kan.tp ikut ape yg aku dok google..ade la some of tanda2 yang dorng nyatakan tu berlaku kat aku.nervous plak.tp kalo ikutkan esok,jumaat 9/9/2011 kandungan aku genap 38minggu.ade info mengatakan usia kandungan antara 38-41minggu tu da ok kalo nak bersalin.tp xpe la aku 2ggu je seru bby aku ni nak kua.kdg2 aku ade rs saket2 kt bwh.cume x kerap la.xtau nak ckp fake contraction ke @ real.tp kalo real org ckp setiap 5min die saket.aku da la keje lg ni.sayang la nak cuti awal2.nnti rugi je.nak kena msk keje awal.tgk la nnti sehari dua b4 due date aku,aku cuti je la.risau gak.lgpon aku masih lg drive.mesti org akan ckp,"bia betik ko drive lg?", " kejamnyer suami ko tamo anta ko p keje n bia kan ko drive sendiri", n mcm2 lg.sokay sorait..act aku ni mmg da dilahirkan utk jd seorng yg suka sgt berdikari,aku slalu ckp kat B,selagi aku mampu dan larat nak buat sume benda sendiri aku xkan susahkan sape2.aku sentisa percaya pada ALLAH.sbb ALLAH sentiasa di sisi hambaNYA.ape yang perlu buat.sblm nak drve p keje tu aku berdoa mintak supaya ALLAH sentiasa melindungi aku + zuriat dlm kandunganku sepanjang perjalanan aku ke ofis,kalo pon ditakdir seru aku nak bersalin da smpai,biarla aku kat tempat yang selamat kalo boleh kat umah la.kalo B xde..mak ade :) wlwpon mak xleh drve.at least mak jd peneman ms aku dok mengerang kesakitan.



Rabu, September 07, 2011

INFO UNTUK IBU YANG SEDANG SARAT MENGANDUNG

Para ibu dinasihatkan agar segera berjumpa doktor atau bidan untuk memeriksa kandungan dan mendapatkan nasihat untuk tindakan selanjutnya.Anda akan rasa lebih yakin,tenang dan mempersiapkan diri untuk bersalin sekiranya sudah memahami apa yang berlaku pada badan anda pada setiap tahap kelahiran dan dapat menjangka apa yang akan berlaku.


- .masa raya ke-4 tu aku ajak mak p teman jmpe che pon (bidan).setelah di urut2 perutku.act bukan urut la.more to periksa nak tau camne kedudukan baby dlm perut ni.takut la baby bukan dalam posisi yang sebetulnya. Alhamdulillah,che pon ckp kepala baby mmg da betul2 kat tempat die,tunggu hari je la die nak kua.aku mmg bleh rasa la kepala die kat bwh.masa che pon tekan2 kat ari2 tu.saket die aduhaiii..ni blom saket nak beranak..seram plak.papepon aku slalu doa,mintak ALLAH lindungi aku + baby,beri aku kekuatan nak meneran nanti,permudahkan segala2nya.da la x pernah warded,ape ntah lagi masuk labour room.da nak dekat2 ni aku membz kan diri cr ayat2 al-quran yang org ckp bagus untuk di amalkan di saat sarat + hampir nak bersalin.aku redha + tawakal padaNYA.

Tapi dalam masa yang sama aku + B sgt la x sbr nak tunggu die keluar,asyik dok gomol fazrin (anak kakak - baru bp minggu je pon umur die )  geram sgt2.





Selasa, Ogos 23, 2011

INFO UNTUK PARA WANITA

Benih lelaki menjadi penentu jantina bayi kerana benih2 tersebut ada yang membawa kromosom X & Y.
Sedangkan telur / benih perempuan hanya membawa kromosom X

Bergantung mana kromosom yang bercantum - XY [ anak lelaki ]     XX [ anak perempuan ]

Ciri-ciri benih lelaki berbeza :
- Benih Y lebih cergas dan laju bergerak,tetapi lebih cepat mati berbanding dengan benih X yang lambat bergerak,   tetapi hidup lebih lama.Benih Y lebih tahan lama dalam cecair yang beralkali, sedangkan beih X lebih tahan dalam cecair asid.

MERANCANG ANAK LELAKI

1. Makanan yang berasid seperti buahan2 yang masam cthnye limau, nanas, cuka, mangga dan minuman bergas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba [ buat anak ].Makanan laut adalah sangat digalakkan. zat2 logam kalsium dan magnesium juga sgt diperlukan.
2. Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur ister ( ovulation ) adalah penting.Untuk
mengetahui kaedah-kaedah waktu mengesan penetasan telur, sila google kat internet. :)
3.Menukarkan cecair faraj kepada alkalin dengan melakukan 'douching' atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas.20ml air bikarbonat dimasukkan ke dalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan persetubuhan.Cecair tersebut ( sodium bicarbonate ) boleh didapati di farmasi
4. Kaedah suntikan benih lelaki setelah air mani suami menjalani proses 'layering' atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embrio yang telah dishakan lelaki untuk dimasukkan ke dalam rahim.Kedua2 kaedah tersebut tidak memperbolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki,
tetapi jika disabit ada penyakit baka bila melahirkan anak perempuan << pada aku kaedah ni kalo org tu byk duit,dan menginginkan zuriat sgt2 sbb IVF tu bukan murah tau.






MERANCANG ANAK PEREMPUAN
1. Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau ,asam, nenas,cuka ,air minuman bergas . Pantang makanan laut.( kontra dengan cara utk dpt anak lelaki ). 
2. Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri ( ovulation ). Jangan bersetubuh selama 5hari mulai dari hari ovulation yang boleh dikesan dengan ujian2 kesuburan.so google la ape lagi. :)
3.melakukan 'douching'dengan menggunakan cecair asid ( very dilute lactacyd) 2jam sebelum persetubuhan dilakukan. 

p/s : Kita hanya merancang,Allah swt yang akan menentukan.kerana rezeki semua ditangan TUHAN.kite wajib percaya pada ALLAH dalam apa jua yang kita buat.papepon kite kena sentiasa bersyukur dengan nikmatNYA yang tak terhingga :)



MERANCANG ANAK KEMBAR


Dalam keadaan biasa satu kembar akan berlaku daripada 80 kehamilan.Kejadian kandungan kembar serba sedikit dipengaruhi oleh baka dan keterunan.

Wanita2 yang sedang menjalankan rawatan kesuburan, epluang untuk mendapatkan anak kembar bagi mereka yang mengambil pil kesuburan ( clomiphene ) ialah antara 5-10%,sedangkan mereka yang menerima suntikan hormon kesuburan atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF), peluang untuk mereka adalah 20-30%.akan tetapi rawatan suntikan hormon kesuburan membawa risiko kembar sampai lapan yang akhirnya akan gugur. :(




Rabu, Julai 27, 2011

Khasiat Kurma+Almond+Chocolate


KELEBIHAN KURMA (Dates)


Kelebihan kurma utk wanita hamil
Sabda Rasulullahs.a.w "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar,bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Surah Maryam Ayat 25: "Dan gocangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak."  Di dalam ayat al-Qur’an ini menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini, yang dialami oleh Sayydatuna Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa ‘Alaihi Salam.


Penemuan kajian sains tentang khasiat buah kurma yang kaya dengan unzur zat besi dan kalsium telah membuktikan bahawa perubatan cara Islam yang terkandung di dalam al-Qur’an dan hadis Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bukanlah jenis perubatan yang semata-mata sesuai dengan keadaan iklim masyarakat Arab sahaja atau sudah ketinggalan zaman, tetapi ia adalah perubatan yang diiktiraf oleh dunia antarabangsa. Malah ia lebih baik daripada ubat-ubatan moden yang menggunakan berbagai campuran dadah yang boleh mengakibatkan kesan sampingan yang lain.

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi Ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ianya juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak damit dan pembentukan darah dan sumsum tulang. Antara kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak.

Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w.

-Tentang Kurma-

-Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".
-Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersihhatinya)".
-Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".
-Abu Abdillah a.s. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".
-Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s.bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati"

Kesihatan

A. Mencegah Penyakit Kronik Seperti Penyakit Jantung & Kencing Manis 
Berdasarkan kajian Prof. Madya Asiah Zain, Pensyarah Sains Makanan, Fakulti Sains Makanan dan Bioteknologi, Universti Putra Malaysia (UPM) menyatakan "Dari segi perubatan, amalan memakan kurma setiap hari boleh mengurangkan rsiko seseorang itu diserang penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis kerana mengandungi zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah". (BERITA HARIAN, SELASA, 20 FEBRUARI, 2001) 

B. Merangsang Dan Memudahkan Kehamilan. 
Prof. Madya Asiah juga berkata buah kurma mampu memanaskan badan dan merangsang keshatan wanita hamil dan anak yang dikandung, memudahkan wanita bersalin dan memberi tenaga. 

C. Membunuh Kuman Dalam Badan . 
Saidina Ali r.a. meriwayatkan "Barangsiapa yang memakan 7 butir tamar setiap hari, ia akan membunuh semua kuman di dalam badannya". 

Kecerdasan dan Kecergasan

A. Kecerdasan Minda Dan Membantu Proses Tumbesaran . 
Menurut Prof. Madya Asiah lagi, kanak-kanak digalakkan memakan lebih banyak buah kurma kerana ia memberi khasiat dari segi proses pembesaran, sekaligus membentuk minda kanak-kanak yang sihat. 

B. Tenaga Segera 
Maksud Firman Allah s.w.t. di dalam Surah Maryam: Ayat 25-26: 
Dan goyangkanlah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu, maka makan serta minumlah dan bersenang hatilah kamu". 

Kurma mampu membekal tenaga dengan pantas ke dalam tubuh mereka yang memakannya. Maka dengan itu Allah s.w.t. menyuruh Saidatina Maryam memakan buah kurma agar beliau mendapat bekalan tenaga untuk melahirkan Nabi Isa a.s., kerana kehilangan tenaga dan darah yang banyak. 

Keperibadian

Membentuk Sifat Penyabar, Bersopan Santun Dan Cerdas Pemikiran. 
Maksud Hadith Rasulullah s.a.w. : 
"Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya". 
"Melentur buluh biar dari rebungnya". Islam mengajar kita mendidik anak sejak dari dalam kandungan ibu agar anak yang bakal dilahirkan itu dibentuk mengikut rohaniah yang suci serta memiliki tubuh badan yang sihat dan minda yang cerdas. Buah kurma merupakan makanan yang mampu membentuk insan yang berperibadi luhur. Seorang pelatih dari Universiti Sains Malaysia (USM) menulis tentang hadith ini dalam majalah Mingguan Wanita. 

Keberkatan

A. Mengambil Keberkatan Sewaktu Kelahiran. 
Diriwayatkan daripada Abu Musa r.a. katanya; 
"Anakku lahir, lalu aku membawanya kepada Nabi s.a.w. lalu baginda menamakannya dengan nama Ibrahim dan meletakkan pada lelangitnya dengan buah kurma". 

B. Makanan Yang Paling Sempurna. 
Maksud Sabda Rasulullah s.a.w. : 
"Rumah yang tiada kurma nescaya penghuninya kelaparan". 
Dengan sebab itulah Prof. Madya Asiah menyatakan lagi "Pengambilan buah kurma itu tidaklah sekadar penting pada bulan puasa atau ketika seseorang itu sedang berpuasa, sebaliknya memakan kurma wajar dijadikan amalan harian".

KHASIAT BUAH BADAM (Almond)

Badam mengandungi 59% lemak dan 21% protein yang berkualiti seperti protein susu. Ia juga mengandungi vitamin A dan B disamping mineral-mineral seperti kalsium, magnesium, kalium, fosforus dan ferum. Badam tidak mengandungi bakteria pereputan (putrefactive bacteria). Oleh itu ia tidak mudah mereput walaupun di dalam badan. Dari itu badam boleh dianggap sebagai makan yang bersih dan steril. Setiap 100gm badam boleh memberikan 661 kalori tenaga, hampir menyamai mentega.

Badam berkhasiat di dalam kes diabetes kerana ia tidak mengandungi kanji. Selain dari itu, badam juga berguna di dalam kes-kes riketsia, radang ginjal (nephritis), tifoid, pereputan instestin, cirit busuk (putrid diarrhea), anemia sekunder dan keasidan badan (hyperadcidity). Campuran badam di dalam minuman juga baik untuk mereka yang banyak menggunakan tenaga minda di dalam tugasan harian.

Kelebihan untuk Anak

Bangsa Yahudi mengamalkan ibu hamil supaya tiap2 hari makan kurma dan badam beserta susu dan adalah satu amalan yang memungkinkan bangsa Yahudi melahirkan anak2 yang bijak. Ketiga2 element (kurma,badam dan susu) ada dalam chocodate, maka amatlah sesuai dimakan oleh ibu2 mengandung. sumber: 

Khamis, Mei 26, 2011

Menamakan Anak




Di dalam Islam, kita dianjurkan supaya memilih nama-nama yang baik untuk dinamakan kepada anak-anak kita. Ini kerana nama itu akanmenjadi pengenalan dan panggilan kepada anak kita seterusnya melambangkan dan membezakan antara kita dengan orang lain
lebih-lebih lagi antara Muslim dengan bukan Muslim. Rasulullah s.a.w. bersabda bermaksud:
"Sesungguhnya kamu akan diseru pada hari qiamat dengan nama-nama kamu, dan
nama-nama bapa kamu, maka perindahkanlah nama-nama kamu itu."
(Riwayat Abu Daud)
Dalam menamakan anak ini syarak telah menetapkan beberapa panduan untuk memilih nama anak sebagai berikut:
a. Hendaklah nama yang dipilih itu memberi pengertian dan maksud yang baik. Sehubungan dengan itu kita dilarang untuk menamakan anak-anak kita dengan nama yang buruk yang boleh menjejaskan kehormatan dan mungkin menjadi sendaan dan memalukan anak tersebut.
b. Jangan namakan anak dengan nama-nama yang khusus kepada nama Allah seperti Ahad, Ar-Rahman, AL-Khalid dan sebagainya. Sekiranya nama ini hendak diberikan kepada anak kita maka hendaklah disertai dengan nama lain di hadapannya seperti Abdul Rahman, Abdul Khalid dan sebagainya.
c. Jangan menggunakan nama yang dikaitkan dengan Abdul (hamba kepada lain dari Allah seperti Abdul Uzza (hamba berhala Uzza), Abdul Nabi (hamba kepada nabi) dan sebagainya.Ulama bersepakat mengatakan bahawa menamakan sedemikian adalah haram.
d. Elakkan dari menamakan anak dengan nama-nama orang kafir atau nama-nama yang menyerupai nama bukan Islam seperti Jon, Sally, sebagainya.





Selasa, Mac 29, 2011

YANG BAIK PERLU DIJADIKAN PANDUAN

aku found out dis note which is from Wardina Safiyyah OfficialPage. SubhanALLAH.aku sgt2 teruja nak bc notes beliau.aku harap dpt jdkan ia sebagai panduan untuk didik bakal2 pewaris ku (anak).semoga ALLAH sentiasa beri hidayah untuk aku dan semua muslimin + muslimat.

jom baca

Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?


Jumaat, Mac 25, 2011

teruja

perot ni kdg aku tgk makin bsr.kdg perasaan aku rs cam xde ape berubah......tp org len tgk membesar dgn jayanya...hikhik..tp yg paling x selesa ade je mata2 nak pandang kat perot aku..pndng sekali imbas xpe la..ni usha mcm x pnh tgk org mengandung kot...hello i bkn buncit angin bagai...i buncit beserta keajaiban ALLAH yang tak terhingga tau.so jgn la bagi pandangan yang kurang menyenangkan.aku dulu2 pon suke je tgk ibu mengandung.tp x la smpai "begitu" pandangan yg aku bagi..haiihh...x kesah la labu...x kenal pon kot.

 
setiap malam..eh bkn setiap mlm la....setiap hari aku slalu tercari2 kat mn degupan jantung baby.hari2 aku akan suruh B rs perot aku..kalo sblm ni ssh nak rs..nowadays...even skunk ni aku tgh pegang perot pon aku leh rs degupan jantung c kecik...comeeeeeeeeey je....Alhamdulillah.aku slalu gak risau.ye la br pestime ngandung kan..kalo perot senak sket pon aku da nebes..ni kan plak ble ssh nak dgr degupan jantung baby.papepon aku slalu mohon pada YANG ESA,supaya sentiasa melindungi aku dan kandungan ku sehingga dia selamat lahir ke dunia ni.


Khamis, Mac 24, 2011

happiness

Alhamdulillah skunk ni sume kwn2 aku yg tringin sgt nak baby...ALLAH da kurniakan rezeki yg tak ternilai tu.
yang tengah sarat tu ,sure mcm2 perasaan kekejangan perot dan sebagainya yang aku pon xtau.
coz lom smpai fasa tu lg.skunk ni pon cam x larat.tp aku happy nak lalui pengalaman camni.n lg x sabar nak rs movement c kecik ni.kena la 2ggu sebln dua lg kot.

ade jugak kawan2 aku yang da selamat melahirkan bayi2 yg sgt2 comel.

 baby Saffiya 23/03/2011
Tahniah ashie coz dikurniakan baby yg comel.

ni yang buat aku x sbr nak 2ggu anak aku plak kua..camne la rupe?..ape la jantina die?.ape la kaler kulit die?  tp sume tu aku x kesah..yang penting ALLAH sentiasa melindungi kami dan anak yang bakal aku lahirkan sihat wala'fiat ,sempurna sifatnya,baik akhlaknya,mulia perilakunya.aminn :)

For those moms out there b a gud mum + idol to your child

Rabu, Mac 16, 2011

Kisah Nabi Allah Ibrahim dan Menantunya - Panduan suami isteri - Jadikan Iktibar !!!


Nabi Ibrahim pergi menziarahi menantunya ketika puteranya, Nabi Ismail tiada di rumah. Isteri Nabi Ismail belum pernah bertemu bapa mertuanya, Nabi Ibrahim. Apabila sampai di rumah anaknya itu, terjadilah dialog antara Nabi Ibrahim dan menantunya.

Nabi Ibrahim : Siapakah kamu?
Menantu : Aku isteri Ismail.
Nabi Ibrahim : Di manakah suamimu, Ismail?
Menantu : Dia pergi berburu.
Nabi Ibrahim : Bagaimanakah keadaan hidupmu sekeluarga?
Menantu : Oh, kami semua dalam kesempitan dan (mengeluh) tidak pernah senang dan lapang.
Nabi Ibrahim : Baiklah! Jika suamimu balik, sampaikan salamku padanya. Katakan padanya, tukar tiang pintu rumahnya (sebagai kiasan supaya menceraikan isterinya).
Menantu : Ya, baiklah.

Setelah Nabi Ismail pulang daripada berburu, isterinya terus menceritakan tentang orang tua yang telah singgah di rumah mereka.
Nabi Ismail : Adakah apa-apa yang ditanya oleh orang tua itu?
Isteri : Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.
Nabi Ismail : Apa jawapanmu?
Isteri : Aku ceritakan kita ini orang yang susah. Hidup kita ini selalu dalam kesempitan, tidak pernah senang.
Nabi Ismail : Adakah dia berpesan apa-apa?
Isteri : Ya ada. Dia berpesan supaya aku menyampaikan salam kepadamu serta meminta kamu menukarkan tiang pintu rumahmu.
Nabi Ismail : Sebenarnya dia itu ayahku. Dia menyuruh kita berpisah. Sekarang kembalilah kau kepada keluargamu.

Ismail pun menceraikan isterinya yang suka merungut, tidak bertimbang rasa serta tidak bersyukur kepada takdir Allah SWT. Sanggup pula mendedahkan rahsia rumah tangga kepada orang luar.

Tidak lama selepas itu, Nabi Ismail berkahwin lagi. Setelah sekian lama, Nabi Ibrahim datang lagi ke Makkah dengan tujuan menziarahi anak dan menantunya. Berlakulah lagi pertemuan antara mertua dan menantu yang saling tidak mengenali.

Nabi Ibrahim : Di mana suamimu?
Menantu : Dia tiada dirumah.
Dia sedang memburu.
Nabi Ibrahim : Bagaimana keadaan hidupmu sekeluarga? Mudah-mudahan dalam kesenangan?
Menantu : Syukurlah kepada tuhan, kami semua dalam keadaan sejahtera,tiada apa yang kurang.
Nabi Ibrahim : Baguslah kalau begitu.
Menantu : Silalah duduk sebentar. Boleh saya hidangkan sedikit makanan.
Nabi Ibrahim : Apa pula yang ingin kamu hidangkan?
Menantu : Ada sedikit daging, tunggulah saya sediakan minuman dahulu.
Nabi Ibrahim : (Berdoa) Ya Allah! Ya Tuhanku! Berkatilah mereka dalam makan minum mereka. (Berdasarkan peristiwa ini,Rasulullah beranggapan keadaan mewah negeri Makkah adalah berkat doa Nabi Ibrahim).
Nabi Ibrahim : Baiklah, nanti apabila suamimu pulang, sampaikan salamku kepadanya. Suruhlah dia menetapkan tiang pintu rumahnya sebagai kiasan untuk mengekalkan isteri Nabi Ismail).

Apabila Nabi Ismail pulang daripada berburu, seperti biasa dia bertanya sekiranya sesiapa datang datang mencarinya.
Nabi Ismail : Ada sesiapa datang semasa aku tiada di rumah?
Isteri : Ya, ada. Seorang tua yang baik rupanya dan perwatakannya sepertimu.
Nabi Ismail : Apa katanya?
Isteri : Dia bertanya tentang keadaan hidup kita.
Nabi Ismail : Apa jawapanmu?
Isteri : Aku nyatakan kepadanya hidup kita dalam keadaan baik, tiada apapun yang kurang. Aku ajak juga dia makan dan minum.
Nabi Ismail : Adakah dia berpesan apa-apa?
Isteri : Ada, dia berkirim salam buatmu dan menyuruh kamu mengekalkan tiang pintu rumahmu.
Nabi Ismail : Oh, begitu. Sebenarnya dialah ayahku. Tiang pintu yang dimaksudkannya itu ialah dirimu yang dimintanya untuk aku kekalkan.
Isteri : Alhamdulillah, syukur.

"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Aku tambahkan nikmat-Ku kepadamu. Dan jika kamu mengingkari nikmat-Ku, maka sesungguhnya azab-Ku amat pedih." (Surah Ibrahim, ayat 7)


"Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya taat kepada suami serta mengakui haknya adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, tetapi sangat sedikit sekali golongan kamu yang dapat melakukan demikian." (Riwayat Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)

p/s : thanx to my adik for sharing dis 

Jumaat, Februari 11, 2011

Amalan Yang Mulia Ketika Hamil

kat bawah ni nnti aku nak share ngn sume org.act bkn utk ibu yang sdg hamil.aku rasa utk isteri yg ingin hamil pon bgs amalkan surah2 ni.


  1.  al - fatihah : untuk menerangkan hati dan kuatkan daya ingatan
  2. surah maryam : mudah bersalin dan mendapat anak yang sabar dan taat
  3. surah Luqman : untuk mendapat anak yang cerdik akal dan jiwa
  4. surah yusuf : untuk mendapat anak yang cantik rupa dan akhlak
  5. surah hujarat : memperbanyakkan susu ibu and anak yang bersifat hati-hati
  6. surah yassin : mendapatkan ketenangan hati dan anak2 tidak terpengaruh dgn godaan syaitan dan menjauhi maksiat.
  7. surah taubah : untuk membersihkan jiwa
  8. surah an-nahl : untuk mendapat anak yang berdisiplin
mudah2an dengan amalan ini,semua doa2 kita termakbul.inshaALLAH.

girlemo

Aku Yang Teraniaya !

http://www.emocutez.com girlemoHurm..ntah la.patut ke aku cakap yg aku ni teraniaya.aku rasa kalo org lain la kat tmpt aku skunk ni da lama die ckp die teraniaya.bile buat baik org amek kesempatan,bile buat jahat....ishh xnak la aku.simpang 44malaikat.aku slalu bersyukur dgn kurniaan bakat yang ALLAH bg kat aku slama ni.dgn bakat yg aku ada ia da jadi salah satu sumber rezeki aku.Syukur Alhamdulillah.aku + hubby pon da set up company sendiri.berdaftar lagi.kiteorng daftar company pon untuk mendapat kepercayaan pelanggan2.tapi setelah aku bekerja keras ,masa yg diluangkan (khas) ..majikan aku pon x camni buat bisnes.aku pulak dikritik,ditomah.xpe la aku anggap ni smua dugaan untuk berjaya.even sesen pon aku x dpt lg.yang paling sedih kalo bangsa sendiri yang buat camtu.nauzubillah.owwhh..my mistake.pape pon,bisnes is bisnes,fren is fren.business is not charity.tp jgn lupe pada KARMA.ble kite menganiaya orang,ALLAH sentiasa di sisi yang teraniaya.

DOA BAGI YANG TERANIAYA


“Wahai Tuhan kami, kami pohon perlindungan dengan nur kesucian ENGKAU dan berkat kebersihan dan keagungan sifat jalal ENGKAU, dari setiap yang datang waktu malam kecuali yang datang dengan baik.” “Wahai tuhan kami, ENGKAUlah penolong kami, maka kepada ENGKAU kami mohon pertolongan. Wahai Tuhan kami, ENGKAUlah tempat kami menyelamatkan diri, maka kepada ENGKAUlah kami pohon selamat. ”

“Selamatkan kami dari penghinaan dan hukuman siksaMU, ketika malam atau siang, ketika kami tidur atau berada di suatu tempat. Tiada Tuhan bagi kami melainkan ENGKAU demi kebesaran wajah ENGKAU dan kemuliaan kesucian ENGKAU, hindarkanlah kami dari segala kejahatan hamba-hamba ENGKAU, berilah kemudahan kepada kami dengan limpah kurnia dari ENGKAU wahai Tuhan yang Maha Pemurah.”

“Wahai Tuhan sama ada ENGKAU lembutkan hati-hati mereka untuk kami sebagaimana KAMU lembutkan besi untuk Nabi Daud, dan KAMU menundukkan mereka seperti seperti KAMU menundukkan bukit bukau, gunung ganang untuk Nabi Sulaiman atau pun KAMU lipat balik rancangan jahat mereka supaya berpatah balik ke atas mereka sendiri , dan KAMU hancur leburkan pakatan mereka dan kacau bilaukan kumpulan mereka dan goncangkan pendirian mereka dan, Ya Allah turunkan bendera mereka rapat ke bumi, Wahai Tuhan yang tetap hidup yang mentadbir urusan makhlukNYA, Wahai Tuhan yang mempunyai keagungan dan kemuliaan, sesungguhnya ENGKAU berkuasa di atas tiap-tiap sesuatu.”





girlemo

Jumaat, Januari 28, 2011

panduan memilih nama anak.

amboiii super xcited aku ni.awal2 da google nama anak. /blush ntah la mmg camni kot perasaan bakal2 ibu.x slh pon kan kalo cr nama anak wlwpon kandungan aku ni masih awal.papepon aku sentiasa berdoa supaya ALLAH swt sentiasa melindung aku + kandungan ku.ok ok back to topic.ni nak share zmn skunk ni a.k.a zaman modern,org sume nak pilih nama anak yg up 2 date.x kesah la.but make sure nama tu sesuai dan ada makna yang baik2 belaka.jangan la pilih yang pelik2 kot ye pon nak nama glamor2. utk panduan kite bersama aku nak share ape yg aku dpt kat ms aku google psl nama2 indah dlm islam



Nama-nama Dilarang dalam Islam 
AbkamTidak celik, buta
AbiqahHamba yang lari dari tuannya
AfinahYang bodoh
AsyarPaling jahat
AsyirahYang tidak bersyukur atas nikmat
AmahHamba suruhan perempuan
BaghiahYang zalim, jahat
BahimahBinatang
BalidahYang bodoh, bebal
BakiahYang menangis, merengek
BaqarahLembu Betina
BatilahYang batil, tidak benar
DabbahBinatang
DahriyahYang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
DahisyahGoncang, stress
DarakahKedudukan yang rendah
DaniyahYang lemah dan hina
Dami'ahYang mengalir air matanya
FasidahYang rosak, yang binasa
FasiqahYang jahat, si fasik
FasyilahGagal, kalah
FajirahYang jahat, yang berdosa
Faji'ahKecelakaan
GhafilahYang lalai, yang leka
GhailahKecelakaan, bencana
GhaibahHilang
GhasibahPerampas, perompak
GhamitahYang tidak mensyukuri nikmat
GhawiahYang sesat, yang mengikut hawa nafsu
HaqidahYang dengki
HasidahYang hasad
HazinahYang sedih
HuznKesedihan
KhabithahYang jahat, yang keji
Khali'ahYang tidak segan silu, mengikut hawa nafsu
Khati'ahYang bersalah, yang berdosa
KhasirahYang rugi
KhamrahArak
JariahHamba suruhan perempuan
JafiahYang tidak suka berkawan
KaibahYang sedih
KafirahYang kafir, yang ingkar
KamidahYang hiba, yang sangat berduka
KazibahPendusta, pembohong
LahabBara api
LaghiahSia-sia, tidak berfaedah
La'imahYang tercela
Nuffnang Ads
LainahYang terkutuk
LahifahYang sedih, menyesal dan dizalimi
MaridahYang menderhaka
MajinahYang bergurau senda tanpa perasaan malu
MajusiahAgama menyembah api atau matahari
MunafikahYang munafik
MusibahCelaka, bencana, kemalangan
NariahApi
NasyizahYang menderhaka dan melawan suami
NajisahYang najis dan kotor
QabihahYang buruk, hodoh
QatilahPembunuh
QasitahYang melampaui batasan dan menyeleweng dari kebenaran
QazurahKejahatan, perzinaan
RajimahYang direjam, yang dilaknat
Razi'ahKecelakaan, musibah
RazilahYang keji dan hina
SakitahYang jatuh, yang hina, yang jahat
SafilahYang rendah dan hina
SahiahYang pelupa
SakirahPemabuk
SyafihahYang bodoh
SyaridahYang diusir
SyaqiyahYang menderita
Syarrul BariyyahSejahat-jahat manusia
Syani'ahYang buruk
SyarisahYang buruk akhlak
SyatimahMaki hamun
SyariqahPencuri
TalifahYang rosak, yang binasa
TarbiyahYang papa kedana
TarikahAnak dara tua
TafihahKarut
TalihahYang tidak baik
YaisahYang berputus asa
YabisahYang kering, yang sedikit kebaikannya
WahinahPenakut
WaqihahYang kurang sopan dan malu
WasikhahYang kotor
WasyiahYang mengumpat, yang mengadu dombakan orang
WahimahYang lemah
WahiahYang lemah, yang jatuh, yang buruk
WajilahPenakut
WailahBencana, keburukan
Waqi'ahPertempuran dalam peperangan, umpatan
ZalijahKebinasaan
ZalilahYang hina
ZalimahYang zalim
ZaniyahPenzina, pelacur
ZufafahRacun pembunuh
 hope benda ni boleh membantu kita semua.x kesah la utk ibu yg sedang mengandung ke,planning nak tambah anak ke,yg belum dikurniakan ke,yg nak kawen ke,yg belom kawen ke..ishh utk semua la senang cite :)



i adore dis lil girl.SubhanaALLAH.

/bye

Isnin, Januari 24, 2011

Perkembangan Bayi

Dari Bulan Pertama Sehinggalah Bulan Yang Kesembilan
(Minggu pertama hingga minggu ke 16)
Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.
Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.
Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.
Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).
Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif.
Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.
Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.
Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.
Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan.
Untuk pengetahuan, pada usia kandungan kita minggu ke-8, rupa bayi sudah mulai terbentuk antaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang nipis. Pada masa ini juga anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun tidak berapa jelas lagi.
Saiz bayi pada usia minggu ke-9 hanyalah sebesar sebiji anggur iaitu dalam saiz seinci. Pembentukan telinga sudah kelihatan pada masa ini. Dan yang paling mengembirakan bagi bakal ibu ialah pada saat inilah bayi kita sudah mulai mengerakkan anggota badannya. (Sudah boleh menggerakkan jejari tangan manakala jejari kakinya masih bercantum).
Pada usianya masuk minggu ke-10, bayi kita sudah kelihatan seperti manusia yang lengkap. Pada minggu ini, payu dara puan akan sedikit membengkak kerana terdapat cecair oestrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak.
Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Dengan zat besi yang mudah hadam juga dapat membantu tumbesaran janin. Antara sindromyang dapat dicegah atau dikurangkan dengan pengambilan zat besi ini ialah dapat mencegah demam, batuk, selsema,sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain lagi. Paling penting ia juga turut membantu melancarkan aliran darah dan mencegah daripada masalah urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.
Pada usia kehamilan masuk minggu ke-11, bayi dalam kandungan akan mulai suatu proses pertumbuhan yang pesat dan mula mengangkat kepala ke atas jauh daripada dadanya. Alat kelamin luar pula mula terbentuk tetapi masih kecil sehingga sukar untuk melihat jantinanya samada lelaki atau perempuan semasa membuat imbasan.
Jadi menjelang minggu ke-12 iaitu usia kehamilan 3 bulan, kebanyakan wanita akan mula kelihatan tanda-tanda fizikal tentang kehamilannya. Sekarang bayi akan membesar dengan cepat. Saiz bayi dalam kandungan akan bertambah beberapa milimeter setiap hari. Wajahnya juga semakin jelas.
Jari jemari kaki dan tangan mula terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata. Berat bayi pada masa ini adalah kira-kira satu aun (28g) dan panjangnya dalam 8 cm.
Risiko keguguran berkurangan pada minggu ke-12 kerana bayi semakin kukuh kedudukannya. Pada masa ini bayi dah boleh menguap, menggeliat, memusing badan tetapi kerana saiznya yang masih kecil kita tidak akan dapat merasakan sebarang pergerakan.
Minggu ke-13, kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain-lain. Badannya juga semakin membesar untuk mengejar tumbesaran kepala. Berat bayi kita kini boleh mencecah kira-kira 30g. Kuku kaki dan tangan juga mula tumbuh. Pada masa ini puan mungkin akan mengalami perubahan ketara akibat perubahan hormon yang berlaku dalam badan. Sebagai contoh rembesan minyak menyebabkan wajah kita berbintik-bintik. Kita perlu banyak meminum air suam/masak serta membersihkan muka sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.
Masuk minggu ke-14 degupan jantung bayi akan semakin kuat dan kita sudah boleh mendengarnya melalui ujian imbasan. Lajunya adalah 2 kali ganda kelajuan jantung kita. Pada masa ini bayi kelihatan kurus kerana belum terdapat lapisan lemak. Kulitnya juga sangat nipis sehingga kita dapat melihat saluran darahnya. Pada tahap ini juga biasanya ibu hamil akan mengalami masalah sembelit kerana pergerakan usus cenderung diperlahankan semasa hamil. Jadi elakkan daripada memakai pakaian yang ketat atau sendat agar puan-puan berada dalam keadaan yang selesa.
Minggu seterusnya iaitu minggu ke-15, bayi kita sudah mampu menggenggam tangannya dan menghisap ibu jari. Kelopak matanya masih tertutup dan akan terus kekal sedemikian sehingga minggu ke-26. Walaupun begitu bayi boleh mengetahui perubahan cahaya ketika ini. Bayi kita juga sudah boleh menelan. Puan akan merasa perubahan ketara kerana garis pinggang kita akan mengembang dan jantung mula berdegup 20% lebih pantas kerana isipadu darah mengalir dalam badan telah meningkat.
Jadi banyakkan senaman ringkas atau puan juga boleh melakukan aktiviti berenang untuk meringankan simptom kehamilan dan menyediakan stamina manjadi lebih kuat ketika proses kelahiran kelak.
Minggu ke-16. Kehamilan puan kini sudah hampir 4 bulan. Pada masa ini badan kita perlu senantiasa sihat dan bertenaga. Bayi kita telah terbentuk sepenuhnya dan perlu diberikan nutrien yang secukupnya oleh plasenta. Bayi kita mula menerima nutrien dari plasenta sejak minggu ke-14. Kini bayi dalam kandungan telah mempunyai tulang yang kuat dan dia juga sudah boleh mendengar bunyi-bunyian untuk pertama kali.

Perlu dielak ketika hamil

1. Aspirin - akan menyebabkan jumlah cecair amnion menjadi sedikit, mengurangkan aliran darah di dalam otak bayi.

2. Alkohol - meracun sel-sel di dalam tubuh janin yang sedang membesar.

3. Litium - ubat yang berkesan untuk merawat masalah mood yang tidak menentu dan boleh menjejaskan perkembangan jantung bayi.

4. Vitamin A - jika pengambilannya berlebihan melebihi 8000 IU sehari , risiko untuk bayi mendapat keabnormalan urinari dan trak genital semakin meningkat.

5. Tetrasaiklin - sejenis antibiotik untuk merawat jangkitan dada, faraj dan ubat jerawat. Jika diambil pada trimester kedua dan ketiga, ia boleh menjejaskan perkembangan gigi bayi dan menyebabkan giginya berwarna kuning.

6. Ubat penahan sakit - boleh menyebabkan penguncupan salur darah penting di jantung bayi yang sepatutnya hanya menguncup selepas dilahirkan.

7. Rokok - ia menganggu pengaliran oksigen kepada janin, janin cenderung lahir tidak cukup bulan, kecil, dan ringan, mudah keguguran, bayi cacat atau mati sebaik dilahirkan.

8. Hentikan kegiakan lasak - seperti bermain tenis, menunggang kuda atau kerja yang memerlukan anda berdiri sepanjang masa.

9. Minuman tertentu - kurangkan pengambilan minuman bergas, berkafeina, teh herba kerana dikhuatiri boleh mengancam bayi dalam kandungan.

10. Makanan - makanan yang dipanaskan semula dikhuatiri mengandungi bakteria dan tidak baik untuk kesihatan. Makanan dalam tin biasanya tinggi kandungan gula, garam, perisa, lemak, bahan awet dan penawar tiruan. Gula boleh menambahkan berat badan.

Pemeriksaan Bulanan Ibu Mengandung

Lawatan Pertama
Memastikan serta mengesahkan kehamilan. Biasanya doktor akan terus memberikan due date atau tarikh anda akan dijangka bersalin. Biasanya kalau anda tidak dapat memastikan bila tarikh akhir haid, ujian ultrasound akan dilakukan untuk memberikan jangkaan bersalin yang lebih tepat.

Lawatan Kedua
Biasanya selapas minggu ke 12 kehamilan, doktor akan meraba uterus @ bayi dalam kandungan anda yang sedang membesar bagi menentukan samada bayi anda membesar secara normal atau tidak. Masalah utama kebanyakan ibu pada masa ini ialah loya, muntah-muntah serta sering pitam.

Lawatan Ketiga
Biasanya usia kehamilan masuk minggu ke 20, Selain pemeriksaan asas, anda akan menjalani ujian PIH (Pregnancy Induced Hypertension) iaitu pemeriksaan terperinci untuk melihat kesihatan ibu. Ujian-ujian tersebut termasuklah:
* Air kencing
* Tekanan darah
* Berat badan
* Ujian darah ( diambil dari vena pada lengan ibu)
* Ultrasound (mengesan masalah kecacatan bayi dalam kandungan)

Lawatan Keempat
Usia kehamilan masuk minggu ke 24. Ibu akan menjalani ujian asas berikut:
* Air kencing
* Tekanan darah
* Berat badan

Lawatan Kelima
Usia kehamilan masuk minggu ke 28. Selain pemeriksaan asas, ibu akan diberikan suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) Pertama. Ini adalah bertujuan untuk membantu ibu hamil membentuk antibodi yang cukup untuk melindungi dirinya dan bayi daripada kuman yang mudah dijangkiti sebagai contoh melalui luka dan sebagainya.

Lawatan Keenam
Usia kehamilan masuk minggu ke 32. Pada masa ini ujian asas dan suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) Kedua akan dilakukan ke atas anda.

Lawatan Ketujuh
Usia kehamilan masuk minggu ke 34. Ujian ultrasound akan dilakukan bagi memastikan kedudukan kepala bayi, uri, berat serta saiz bayi.

Lawatan Kelapan Dan Seterusnya Lawatan Seminggu Sekali
Dan seterusnya anda perlu lakukan lawatan seminggu sekali sehingga hari bersalin tiba.

Pentingnya Pemakanan

1. Protein - meningkatkan tahap kepekaan. Terbentuk dari asid amino. Tirosin boleh meningkatkan penghasilan dopamine, norepinephrine and epinephrine . Pengambilan makanan berprotein boleh meningkatkan tenaga mental. Makanan yang mengandungi protein termasuklah ikan, ayam, daging dan telur. Kekacang (seperti yangterdapat dalam Diafood), susu, keju dan tofu.

2. Karbohidrat - Anti stres dan memberi ketenangan. Karbohidrat merangsang pelepasan insulin ke dalam aliran darah. Ia akan mengeluarkan asid amino dari dalam darah kecuali trptophan yang akan diserap ke dalam serotonin. Kerana itulah ramai yang berdiet akan mengalami depresi lebih kurang dua minggu kerana tahap pengambilan karbohidrat yang terlalu rendah. Makanan yang mengandungi karbohidrat termasuklah roti, gandum, nasi, emping dan buah-buahan. Untuk kesan yang lebih baik, makan protein dan karbohidrat secara berasingan.

3. Asid Folik - mencegah dipresi. Kekurangan asid folik boleh mengakibatkan paras serotonin di dalam otak menurun. 200 mikrogram mencukupi untuk mengatasi dipresi dan jumlah ini boleh didapati dari sayur bayam atau meminum segelas jus oren.

4. Selenium - mencegah dari cepat marah. Kemurungan, keradangan, degil dan susah hati berlaku kerana kekurangan selenium. Selenium boleh diperolehi dari kekacang (Diafood), sandwich tuna dan biji bunga matahari.

5. Flavonoids - Tindakan antioksida dari flavonoids melindungi dari berlakunya hilang ingatan disebabkan oleh faktor ketuaan dengan cara menghalang kerosakan akibat radikal bebas dan meningkatkan aliran darah. Koko di dalam susu Intel-Lac mengandungi flavonoids yang diperlukan untuk kesihatan minda.

6. Zat Besi - Kekurangan zat besi dikaitkan dengan masalah ingatan jangka pendek. Sekiranya kekurangan zat besi berlaku di kalangan kanak-kanak ia boleh merencatkan keupayaan pembelajaran mereka. Penyelidik mendapati zat besi membantu meningkatkan aktiviti neurotransmiter di dalam otak. Ia boleh didapati dari kekacang, kekeras, sayuran daun hijau, ikan dan telur.

7. Vitamin E - Tahap vitamin E yang rendah di dalam darah dikaitkan dengan kelemahan sewaktu ujian mengingat. Vitamin E boleh mengurangkan kerosakan tisu disebabkan oleh radikal bebas. Diafood mengandungi vitaminE.

Setiap ibu hamil perlu tahu perkaran paling penting sepanjang tempoh kehamilannya ialah tahu menjaga dan mengambil pemakanan kesihatan yang terbaik sepanjang tempoh kehamilannya. Satu-satunya rumusan yang ada di pasaran untuk ibu diawal kehamilan adalah Salindah.

Oleh itu Mengandung.com amat mengalakkan serta mensarankan agar ibu-ibu hamil mengambil produk lengkap Salindah dari awal kehamilan sehinggalah habis pantang.

SENAMAN

Senaman Bagus Untuk Mental
Setiap orang tahu senaman boleh melaraskan peredaran darah, membakar lemak dan kalori, serta mengurangkan risiko masalah serangan jantung dan obesiti serta beberapa penyakit lain. Kini beberapa bukti telah menunjukkan bahawa senaman selama 10 minit setiap hari boelh mneingkatkan tahap kesihatan mental, seterusnya membolehkan kita berfikir dengan mudah, rasa gembira dan mengurangkan stress. Kaedah senaman yang dilakukan secara konsisten beserta pengambilan STAMINEX, ENERGEE serta EXAMO-CKM 500 akan dapat membantu anda stress atau tekanan perasaan dengan berkesan.

Meningkatkan Tenaga Otak
Senaman yang konsisten boleh meningkatkan tindakbalas masa (reaction time), konsentrasi, kreativiti dan keupayaan mental. Ini kerana berlakunya peningkatan dalam tubuh untuk mengepam darah menghantar oksigen ke saluran darah dan dihantar dengan cepat ke otak. Pengkaji percaya perubahan tersebut merangsang reaksi fizikal dan mental dengan cepat.

Melambatkan Proses Penuaan
Dengan hanya melakukan aktiviti yang 'simple' seperti berjalan-jalan setiap hari sebagai amalan boleh menghalang tahap penurunan mental dikalangan wanita yang berumur 65 tahun ke atas. Lagi lama dan kerap mereka berjalan, semakin perlahan proses tersebut berlaku. Sesi ini tidak perlu dilakukan secaraintensif kerana ia sudah memadai untuk meningkatkan kesihatan jantung.

Mengurangkan Stress
William P Morgan dari University of Wisconsin mendapati senaman boleh mengurangkan stress dan mengawal perasaan marah. Alasannya mudah sekali, jika terlalu memikirkan masalah akan memberi kesan gangguan pada jantung. Dengan senaman kita akan melupakan masalah-masalah tersebut di samping meningkatkan tahap kesihatan kardiovaskular, menjadikan kita lebih rasional menangani maslaah sekaligus mengurangkan stress. Sebagai contoh melakukan aktiviti seperti berjalan, berbasikal dan berenang boleh mengurangkan tekanan dan aktiviti ini memberi kesan yang serupa seperti kita beryoga.

Secara saintifiknya aktiviti yang dilakukan ini sebenarnya boleh meningkat kimia seperti adrenalin, serotonin, dopamin dan endorphin di dalam otak. Anda akan rasa seronok, tenang dan berkeyakinan. Dipresi juga dapat dikurangkan dengan melakukan aktiviti senaman selama 30 minit 3 kali seminggu.

Selain daripada rasa sihat, kuat dan bertenaga, senaman juga boleh meningkatkan keyakinan (self esteem).

Posisi Tidur
Sebaiknya ibu hamil tidur dalam keadaan mengiring ke kanan ataupun ke kiri. Ini kerana ia dapat mengelakkan rahim daripada menekan pada pembuluh darah besar yang terdapat di belakang rahim.

Jadi lebih banyak darah akan sampai ke jantung kanan dan seterusnya kepada bayi. Cari posisi yang paling selesa. Alaslah dengan bantal di bahagian belakang untuk bantu menyokong dan mengurangkan sakit belakang.

Khamis, Januari 20, 2011

SYUKUR X TERHINGGA

/blush ALHAMDULILLAH syukur yang x terhingga, xtau mcmane aku nk panjatkan kesyukuran pd YANG MAHA ESA atas "keajaiban" terhebat.Berkat kesabaran,ketakwaan,kecekalan,doa2 aku + B selama ni aku memperoleh kepuasan yang aku sendiri xtau camne nak kongsikan.pape pon aku akn terus berdoa supaya kandungan aku yg br berusia 5minggu ni akn selamat sehingga dia pon boleh menikmati keindahan ciptaan YANG MAHA PENCIPTA ni."Ya ALLAH,terima kasih kerana mendengar serta memakbulkan doa2 ku selama ini,aku sentiasa bersyukur dengan kurniaan yang hebat ini Ya ALLAH,aku bermohon KAU lindungilah kandungan ku ,semoga semuanya selamat..amin " :D



/bye